Home Curiositats 26 coses que ens han sorprès d’Equador

26 coses que ens han sorprès d’Equador

escrit per WeTravel 27/11/2016

Equador ens ha sorprès molt positivament. Coneixíem poc d’aquest país i hem descobert moltes coses que ens han deixat amb la boca oberta. Aquí les 26 coses que més ens han sorprès del país de la meitat del món!

Equador

Un país servicial i socialment divers

1. La gent és molt amable i es preocupa per ajudar-te quan et veu perdut pel carrer o en un lloc aparentment perillós.

2. La vida al centre de Quito s’acaba a les 7 quan totes les botigues tanquen i sembla un poble fantasma. Excepte la Ronda de dijous a diumenge, que s’omple de quiteños.

3. A diferència de Quito, Cuenca és una ciutat molt europea i amb molta vida nocturna.

4. La Sanitat és gratuïta per a tothom i molt eficient.

5. Per entrar a Equador, no es necessita visat des de cap país i no es considera a ningú immigrant il·legal. Es calcula que hi entren 50.000 immigrants a l’any.  És la primera destinació preferida per tots els sudamericans.

6. 7.000.000 de persones d’Equador encara parlen kichwa i també és llengua oficial, però es calcula que al país s’hi parlen fins a 17 llengües indígenes diferents.

Equador

Amor-odi cap a Correa

7. Sembla que quan va sortir elegit per primer cop era estimat i molts admeten que ha significat un gran canvi pel país, però ara hi ha molta gent que ja en comença a estar cansada.

8. Està molt més avançat del que pensàvem. Per exemple, les carreteres han sigut renovades i es troben en molt bones condicions.

9. Des de fa pocs anys, ha establert un sistema d’impostos que fins llavors no existia i que fa anar de corcoll a tothom, perquè han passat de no pagar res a pagar el 12% d’IVA. Ara ho volen pujar al 14%.
Equador

El mal del dòlar

10.  La moneda oficial des del 2000 és el dòlar després d’una gran crisi que va devaluar moltíssim la seva moneda (el sucre).

11. Altres països, com Cambodja recentment,  també han incorporat el dòlar com a moneda pròpia en detriment de la seva.  La Reserva Federal d’Estats Units e s’enriqueix a costa d’això perquè per cada dòlar utilitzat en aquests països cal pagar-li un percentatge.

12. Però les remeses i els dòlars dels turistes són molt benvinguts eprquè estan exempts de pagar a la Reserva Federal dels Estats Units.

13. Són grans productors de petroli i la benzina (i el transport) són molt barats.

14. Però des de la crisi del petroli, el país està en crisi i hi ha una incongruència al govern que protegeix el medi ambient (per exemple a Galàpagos) però alhora perfora l’Amazonia per extreure petroli.

Equador

Una història marcada pels inques i pels espanyols

15. Els Quitucaras (abans dels inques) són l’única cultura que adora al sol i no necessita construir temples ni escultures per mesuar el sol. És l’unic lloc que es troba a la linia equatorial i, a més té muntanyes, que serveixen de medidor.

16. Els inques volien arribar a Quito per estar més aprop del sol, pero ho van fer només 60 anys abans de la conquista dels espanyols i no van tenir temps de construir-hi res.

17. Quito va ser la primera ciutat a reclamar la llibertat d’Espanya.

18. Equador, Venezuela i Colòmbia comparteixen els mateixos colors a la bandera perquè fins a 1830 van ser un mateix país (Gran Colòmbia).

19. Jamil Mahuad va ser president del 1998 al 2000 i és el principal culpable de la devaluació del sucre, possiblement perquè tenia interessos amb Estats Units. Durant aquest perídoes van tancara una vintena de bancs i, finalment, les forces armades li van donar l’esquena quan la població i índigenes d’arreu del país van ocupar el centre de Quito reclamant una solució a la pèrdua del seu poder executiu. Expliquen que Mahuad se’n va anar per la porta del darrera enduent-se una gran quantitat de diners públics del Banc Central. Ara viu a Estat Units on té asil polític.

Equador

La importància de ser a la línia equatorial

20. A Equador es concentra el 60% de la biodiversitat mundial.

21. A Equador no hi ha estacions com a tal perquè es troba la línia equatorial.  En un mateix dia pot fer sol, ploure i fer molt fred.

22. Quito significa lloc (to) del mig (quitzato).

23. El 21 de març i el 21 de setembre, equinocci de tardor i primavera, a Quito no hi ha ombra durant 3 minuts perquè es troba just a la línia equatorial.

24. A Equador hi ha fins 4.000 espècies diferents d’orquídies, més de 22.000 plantes diferents, 3.500 vertebrats, 320 de mamífers o més 100 colibris.

Equador

Altres curiositats

25. El Barcelona Sporting Club és un dels equips més famosos del país i va copiar l’escut al Barça. Va ser fundat a casa d’un català i el seu primer president honorífic va ser el català Onofre Castells. El nom del club va voler ser un agraïment al suport que la comunitat catalana va donar a Guayaquil.

26. Als lavabos trobaràs una paperera al costat del vàter. És per llançar-hi el paper higènic. No es pot tirar a la tassa. És una pràctica molt habitual a la majoria de països de Sud Amèrica, ja que podria embussar les canonades, considerades molt més precàries que les d’Europa.

Equador

Potser també t’agrada

1 comentari

Equador explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 17/01/2017 at 7:20 am

[…] contra, ens sorprèn la situació política i econòmica que ens expliquen diferents persones.  Aquí podeu trobar més […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada