Home Curiositats 19 coses que no sabíem dels inques

19 coses que no sabíem dels inques

escrit per WeTravel 06/04/2017

El nostre pas per Perú ens ha permès capbussar-nos de ple en  la cultura inca i a totes les seves tradicions. Aquí 19 coses que no sabíem dels inques i que ens han sorprès.

Peru

Cultura inca

1. L’Inca és només l’emperador, com el faraó, però amb el temps s’ha anomenat inca a tots els que van viure en aquella època. El poble era anomenat quechua. Per tant, hauríem de parlar dels quechas i no dels inques.

2. L’Inca era el fill del Sol i tenia una dona oficial pero també totes les que volia, per això odia arribar a tenir 400 fills.

3. Quan moria un inca, totes les seves dones morien amb ell. Els donaven chicha de jora i coca per adormir-les i els donaven un cop al cap per matar-les.

4. Si algú li faltava un braç, havien d’omplir li amb plata o or perquè no podia anar a la següent vida sense.

5. L’imperi va crear uns 400 pobles amb una població total de 10-15 milions de persones que es van repartir entre el que ara és Equador, Perú, Bolívia, Xile i Argentina.

Peru

Comunicació i transport

6. Desconeixien la roda, però van crear un sistema de camins per poder moure’s a peu ràpidament i comunicar tots els pobles.

7. Per comunicar-se feien servir els chakis, uns misstgers a relleu. Un començava al poble des d’on es transmetia el misstage i corria dos km fins el següent punt on l’esperava un altre chaki. Per saber que venia, es tocava una concha. El segon chaki feia el mateix per avisar al tercer i així successivament fins que el missatge arribés al destí. Era una manera que el missatge circulés sempre a la mateixa a velocitat perquè els missatges no es canséssin.

8. No s’ha descobert la seva escriptura, però se sap que els quipus, uns vestidors amb teles amb nusos, es feien servir per comunicar-se. Depenent dels colors i del número de nusos significava una paraula o una altra, però encara no s’ha aconseguit dexifrar.

Peru

Construcció inca

9. Els inques construïen els pobles alts per estar més aprop del sol, el seu Déu.

10. Tallaven peces de roca que polien una a una i les feien a mida perquè coincidicin amb la següent. No feien servir cap tipus de ciment. Per enganxar-les els hi construïnt una mena de pertuberàncies com si de peces de lego es tractés.

11. Les ciutats, com Cusco, però també els pobles, com Machu Picchu, tenien un lloc de rebuda, sovint amb fonts, que servien per depurar-se abans d’accedir-hi.

12. Les cases tenien dues portes. Una per entrar i l’altre per sortir. Així es feien cercles i es generava energia.

Peru

Simbologia

13. Els pobles i ciutats, normalment, se les feia amb formes d’animals que tenien simboligia pels inques.

 • Cusco: Puma
 • Machu Picchu: Cóndor
 • Ollantaytambo. Llama
 • Pisaq: Perdiu

14. La cultura inca creu que hi ha tres móns.

 • Hanan Pacha : el món dels Déus representat amb un cóndor.
 • Kai Pacha: el món d’ara representat amb un puma
 • Uco Pacha: el món per dins, dels morts representat amb una serp.

15. Per la cultura inca hi ha tres manaments que no es poden trencar.

 • No mentir
 • No robar
 • No ser gandul.

Peru

El que queda dels inques

16. Les ofrenes segueixen sent habituals.

 • Al Sol. Cada 21 de juny, sol·lstici d’hivern, se segueixen fent les ofrenes al sol, que són amb sacrificis de llames.
 • Ofrena a la Pacha Mama. Se’n fan diàriament amb fulles de coca, però també poden ser amb llames.
 • Per construir casa, també s’ha de fer una ofrena a la Pacha Mama. Pot ser amb una llama, amb coca, amb palosanto, etc…

17. Parelles. Segons la tradició inca, és a la festa del carnaval (Tupi) quan les parelles comencen a sortir. L’home demana a la dona si vol sortir amb ell tirant- li pedretes. Si li torna es que si que li agrada.

18. Matrimoni. Si després, quan es volen casar, conviuen un mes junts i és després quan decideixen si estan fets un per l’altre.

19. La roba. Els quechuas segueixen vestint de manera tradicional, amb faldilles i jerseis de colors i barrets al cap. Ens encanta!

Peru

Potser també t’agrada

2 comentaris

sandra 28/03/2018 at 9:40 am

falta el tiempo que hacia antes en el siglo 14 ….

Respon
Cris 28/03/2018 at 10:54 am

Hola Sandra,
Gracias por tu comentario. ¿A qué te refieres exactamente?

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada