La comarca més nova de Catalunya amaga tresors patrimonials únics al país. Ja de per sí és una comarca poc coneguda, però les joies que avui us desvetllarem en aquest post han estat un gran descobriment per a nosaltres, com ho va ser la ruta per la Badalona desconeguda que vam fer fa uns mesos. Són elements patrimonials que s’inclouen en que s’ha anomenat l’Ecomuseu. Construccions a l’aire lliure que ens han sorprès i que hem descobert gràcies a la ruta que hem fet per la zona amb Barcelona és molt més. Benvinguts al Moianès desconegut!
La mina de l’Estany
Ens va flipar aquesta mina. Això sí que forma part del Moianès desconegut! Al menys, per a nosaltres. Situem-nos al segle XVII, quan els monjos del monestir de Santa Maria de l’Estany controlaven el territori i, com indica el nom, al poble hi havia un estany. Els monàstics volien més camps per recaptar més impostos i van crear una mina per assecar l’estany. Sí, sí, com ho llegeixes. El cert és que feia uns milions de segles l’estany s’havia omplert i assecat més d’una vegada. Per això, van fer construir una mina de 400 metres de llarg amb pedra seca. Tota una obra d’enginyeria que a partir del desembre es podrà recórrer per l’interior. Ara, estan acabant de fer-hi unes obres per habilitar les visites, però si hi vas abans, la podràs veure des de fora.
On és? A l’Estany.
Com faig la visita? Interiorment, només és visitable a través de les visites guiades que ofereix la Casa de Cultura. Costa 3 euros i demanen un mínim de 10 persones, però fan excepcions. Per visitar-la, has de fer reserva prèvia al telèfon 93 830 14 18 o el correu electrònic turisme@consorcidelmoianes.cat.
El rentador de llana
Una volta de pedra de mig punt que dona pas a una altra volta d’uns 10 metres de diàmetre i arriba al fons d’una bauma natural és per a nosaltres una altra part del Moianès desconegut. I amaga un gran tresor a dins: l’únic rentador de llana que es conserva a Catalunya. En realitat, és un safareig de 10 metres de llarg per on corria l’aigua i on es deixava la llana. D’aquesta manera, aprofitaven la mateixa corrent de l’aigua perquè es netegés la llana. Quan estava neta, es deixava escórrer una mica i després es portava a sobre la volta a través d’unes escales. Així, s’acabava d’assecar.
On és? A Castellterçol, a prop del polígon El Vapor.
Com faig la visita? L’entrada és lliure, però et recomanem que facis la visita guiada que es fa en combinació amb les poues d’en Ginebreda. Com en la resta de visites, costen 3 euros per persona i demanen un mínim de 10, però fan excepcions.
Les poues de glaç d’en Ginebreda
De pous de gel n’hi ha a molt punts de Catalunya, però saps que al Moianès s’han comptabilitzat 60 poues. I no n’hi diuen pous perquè són més grans que els pous. De fet, entrem a una poua que fa 20 metres d’alt i que és impressionant. El lloc on es troba, a l’entorn de Can Ginebreda, és especialment particular. Forma part d’un conjunt de 4 poues annexes sense estar connectades interiorment entre si, un fet excepcional a l’arc mediterrani. Aquestes poues permeten explicar la importància que va tenir la indústria del gel pel Moianès al segle XVII. Aprofitant una època de refredament climàtic, la comarca fa ús de la seva proximitat amb Barcelona per convertir-se en un dels principals subministradors de gel per la ciutat. A l’hivern produïen gel de gran qualitat amb l’aigua gelada i a l’estiu el traslladaven a Barcelona amb carros i mules.
On és? A la carretera de Moià a Castellterçol, abans d’arribar al polígon del Vapor.
Com faig la visita? Pots fer la visita guiada que es fa en combinació amb el rentador de llana. Com en la resta de visites, costen 3 euros per persona i demanen un mínim de 10, però fan excepcions.
L’Espai Hemalosa
Va ser una antiga fàbrica tèxtil que va transformar Santa Maria d’Oló d’un poble rural a un poble industrial. La peça més singular és el teler suís Saurer, ja que als anys 40 se’n van fer portar 6 des del país helvètic. Un cop a la fàbrica, en van fer desmuntar un per copiar-lo. En l’època de màxima esplendor, la fàbrica va arribar a tenir 200 telers en funcionament. Creiem que forma part del Moianès desconegut perquè va arribar a ser un colònia com les que podem trobar al llarg del riu Llobregat o Ter, però aquesta és poc coneguda. A més, va significar un gran progrés pel poble, ja que l’amo va fer arribar el telèfon al poble, va posar màquina de cine al centre recreatiu i va fer construir una església.
On és? Està a Santa Maria d’Oló
Com faig la visita? Fan visites guiades cada segon diumenge de mes i la combinen amb una ruta pel voltant del poble. Costen 3 euros i també es poden fer concertades amb grups de 10 persones, però fan excepcions. Per concertar la visita, truca al 93 830 14 18 o escriu a turisme@consorcidelmoianes.cat.
Més informació
Si passes un dia sencer a la zona per descobrir el Moianès desconegut, et recomanem el restaurant Magadins Vell per menjar. Està en una masia espectacular amb més de mil anys d’història amb un entorn envejable envoltat de prats, però el més important: cuinen amb producte de proximitat i fa dos anys que han obert una Agrobotiga on comprar productes del Moianès amb els quals treballen els seus plats.
Recorda que en el post El Moianès, ruta per l’Ecomuseu de Barcelona és molt més, trobaràs més detalls, com la informació detallada per visitar aquests i d’altres espais i, també, com veure el Moianès desconegut des de les alçades.
Si tens qualsevol altre dubte, també pots escriure’ns a wetravelcat@gmail.com.