Home Catalunya Els jaciments romans del Maresme

Els jaciments romans del Maresme

escrit per Cris 13/09/2019

Que el Maresme va ser un dels territoris més romanitzats de Catalunya és ben sabut. Segurament has sentit parlar dels laiets i la Laietània, el nom amb el qual es van anomenar els seus habitants i el territori que també comprenia part del Vallès. Però saps quins són els jaciments romans del Maresme ? Avui, te’n descobrim alguns arran de la ruta que vam fer per Barcelona és molt més. Potser no són els més importants, però si que ens serveixen per descobrir diferents aspectes d’aquest període. Visitar-los és un bon motiu per aprendre una mica més d’on venim. T’animes?

Les visites des del castell de Burriac - wetravel.cat

La cella Vinària de Vallmora

Aquí hi trobem una de les premses de vi més grans de tot Europa, amb bigues de 9 metres de llargària i 3.000 quilos de pes. Aquest és un dels jaciments romans del Maresme que no et pots perdre perquè va ser un important centre de producció de vi entre els segles I aC i V dC. El fet que no s’hi hagi trobat cap vila romana al costat, el converteix, a més, en un centre aïllat, un fet poc usual. Al jaciment també hi ha el Centre Enoturístic i Arqueològic que ens ajuda a interpretar les restes i, a més, guarda el signaculum, un segell de plom amb el nom del responsable del celler que servia per marcar totes les àmfores que sortien de Vallmora.

Informació de visita. Es troba a Teià i pots visitar-lo tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14h. L’entrada lliure costa 3,5 euros i la visita guiada, 5,50. Es fa a les 12 i inclou un tast de vi.

La cella vinària de Vallmora, un dels jaciments romans del Maresme - wetravel.cat

El plat d’Ulisses

No forma part dels jaciments romans del Maresme, però és una peça molt singular. De fet, és una peça única i només se n’han trobat dues més de similars a tot el món: Grècia i Alemanya. És un plat de ceràmica de terra sigil·lada africana procedent de Thysdrus (actual El Djem, Tuníssia). Conté dos passatges del poema èpic grec de l’Odissea: una escena d’Escila, i una altra que fa referència al palau de Circe.  

Informació de visita. Per veure el plat has d’anar al Museu de Premià de Dalt els dissabtes entre 11 i 13.30 o entre dimarts i divendres de 17h 1 20h. L’entrada és gratuïta.

El plat d'Ulisses de Premià - wetravel.cat

Ca l’Arnau

Diuen que és part del bressol dels romans al Maresme amb una vila on s’han excavat unes termes i uns forns. Les termes són les més antigues documentades a la península ibèrica, sobre el 140 aC. Es tracta d’unes termes públiques on es poden veure les diferents sales d’un equipament d’aquestes característiques. Els forns es feien servir per produir les àmfores que transportaven el vi arreu de l’imperi romà. Per això se sap que la Laietània era una zona de producció important que es coneixia com els jardins de Dionís, déu del vi.

Informació de visita. El jaciment es troba a Cabrera de Mar. Només l’obren determinats dies a l’any per festes i esdeveniments puntuals. Però des del centre d’acollida de visitants de Can Benet hi ha un itinerari marcat pel territori històric del municipi i els forns i les termes de la ca l’Arnau es podeu veure d’unes plataformes que tenen plafons informatius.

El forn de ca l'Arnau, un dels jaciments romans del Maresme - wetravel.cat

Can Modolell

També a Cabrera, aquest és un dels jaciments romans del Maresme més singulars. S’hi ha identificat un centre de culte del segle I aC on s’hi han trobat restes del mitraisme, una religió que va conviure amb el cristianisme, però que no va progressar. No va seguir perquè es predicava a llocs tancats, però és interessant visitar aquest jaciment, on també hi ha explicacions sobre Mitra i l’organització jeràrquica d’aquesta religió.

Informació de visita. Té la mateixa política que Ca l’Arnau, però aquest jaciment no és visibles des de l’exterior. Si vols veure’l, una bona opció és visitar Cabrera pel festival Reviu Ilturo, a l’octubre.

Can Modolell, un dels jaciments romans del Maresme - wetravel.cat

El castell de Burriac

No conserva restes romanes, sinó la torre i part de la muralla d’un castell que data dels segles X-XI. Però se sap que el turó de Burriac ja va ser ocupat per ibers i romans, que van romanitzar el poblat iber que hi ha una mica més avall del castell. Actualment no és visitable i per això et recomanem pujar a Burriac. Les vistes són impressionants i permet identificar els jaciments romans del Maresme.

Informació de visita. Només s’hi pot accedir a peu des de Cabrera i des d’Argentona. Des de Cabrera, segueix les indicacions que hi ha al municipi i et portaran fins a una pista forestal on hi ha diferents aparcaments. A partir d’aquí, amb mitja hora de pujada seràs al castell.

El castell de Burriac - wetravel.cat

Més informació

En el post Maresme, territori iberoromà de Barcelona és molt més, trobaràs més detalls i com visitar tots els jaciments en un sol dia. És una ruta que es pot completar amb la visita al Museu de Badalona, amb unes de les restes romanes subterrànies més grans d’Europa. Si tens qualsevol altre dubte, pots escriure’ns a wetravelcat@gmail.com.

Potser també t’agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada