Home Catalunya Les botigues antigues de Calaf

Les botigues antigues de Calaf

escrit per Cris 04/10/2019

Calaf és un poblet de l’alta Anoia amb un skyline que enamora. En sobresurt el seu magnífic campanar, de 56 metres d’alçada, conegut també com el far de la Catalunya Central, i que corona els carrers medievals que encara es conserven al nucli antic. Però, per nosaltres, les veritables joies de la població són les botigues antigues de Calaf. En aquest post, però, també us explicarem la millor manera de descobrir els seus entorns: a sobre d’una baCiCleta, una bici de muntanya elèctrica. És part de les activitats que vam fer per la ruta d’un dia a Calaf per Barcelona és molt més.

Colmado Pastisseria Cal Sala de les botitgues antigues de Calaf - wetravel.catVetes i fils. Cal Cisteller de les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

Les botigues antigues de Calaf

Part de la Plaça Gran conserva uns comerços que, gràcies a un projecte de recuperació, s’han fet eterns. 8 de les 40 botigues que va arribar a haver-hi a la plaça han tornat a obrir les seves portes perquè puguem fer un viatge al passat. Són una petita finestra a la vida quotidiana de principi del segle XX.

Però per què un poblet com Calaf va arribar a tenir tantes botigues, us preguntareu? Doncs perquè Calaf va ser un centre de referència de la comarca gràcies al mercat que s’hi celebrava des de 1226. Actualment, aquest mercat, segueix atraient els habitants dels pobles del costat, però des dels anys 50, el mercat ja no es fa a la Plaça Gran i, per això, les botigues, poc a poc, van anar tancant.

Ara, però, és un privilegi poder tornar a entrar als tradicionals colmados, a la pastisseria, a la bodega o a la merceria on sembla que el temps s’hagi aturat.

A continuació, trobaràs les 8 botigues antigues de Calaf que podràs conèixer durant les visites guiades que fa l’Oficina de Turisme.

Les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

La bodega

El primer lloc on entrem és l’antiga bodega que està ambientada als anys 40 i també funcionava com a taverna. De tant ben ambientada com està, sembla que encara s’hi pugui sentir l’olor de vi i de tabac. Aquí s’hi reunien els miners que treballaven a les mines de carbó de la zona i els locals. El vi que s’hi venia arribava, principalment, de Gandesa i el Priorat. També es conserven antigues botes i també diferents tipus de tabac que s’hi venien així com el llistat de preus del licors.

La bodega de les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

Imprenta Juan Oller

La segona parada és la impremta de Calaf. La família Oller, originàriament matalassera, va tenir l’oportunitat de fer-se càrrec del negoci de l’impremta passada la Guerra Civil i no es va traslladar de la plaça fins l’any 1977. Ara mateix, el local és un autèntic museu que guarda cartells històrics i maquinària de més de 100 anys que encara funciona i que servien des de confeccionar els textos fins a enquadernar les impressions.

La impremta de les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

Pastisseria cal Mestres

Amb gairebé 60 anys d’història, aquesta botiga va ser una de les últimes que va tancar a la plaça. Va estar en funcionament ininterromput des de 1948 fins a 2006. En aquest cas, entrem en un local ambientat als anys 70, però que també conserva maquinària d’èpoques passades. El mestre pastisser i el fundador del negoci va ser Pere Mestres Ballús i les seves especialitats pastisseres eren el torró de crema cremada i les mones. Com totes les botigues, però, acabava sent una espècie de colmado on s’hi venia tot tipus de producte com el famós paper de vàter Elefante.

Pastisseria Cal Mestres de les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

Escuela de niños

A continuació, és el torn de l’escola. La va obrir Emilio Echaurren, que va arribar al poble de Burgos. Era una escola que obria als vespres per ensenyar els nens que treballaven de dia. Echaurren també era mestre de les altres dues escoles que hi havia al poble. L’escola manté un mapa del 1937 i també els retrats de Franco i Antonio Primo de Rivera. A més, també s’hi veuen utensilis quotidians de l’època, com un braser portàtil, els tinters o les motxilles que duien els nens.

La escuela de niños de Calaf - wetravel.cat

Merceria perfumeria Cal Garriga

Benvinguts al Corte Inglés de Calaf. Aquesta botiga va estar oberta entre 1900 i 1957 per Miquel Garriga i Dolors Martorell, i tenia aquest sobrenom perquè, a part de vendre-hi tot tipus de teles, botons i fils,  també era el lloc on trobar joguines, material escolar, regals de comunió, gorros de bany, vestits de núvia i tot el que hauries anat a buscar al Corte Inglés de l’època. A més, feien perfums.

La perfumeria merceria Cal Garriga de Calaf - wetravel.cat

Ultramarinos cal Feu

La sisena de les botigues antigues de Calaf que visitem és la més gran que va tenir Calaf. En aquest colmado s’hi venia tot tipus de menjar, a més de ciris, oli, llet fresca o caramels. Eren la més gran perquè era propietat d’una família benestant que, fins i tot, es va permetre el luxe de tenir unes bosses personalitzades. A més, tenia entrada per dos carrers i un braser al mig de la botiga per l’hivern. Va obrir abans de guerra i no se sap exactament quan va tancar.

Ultramarinos Cal Feu, una de les botigues antigues de Calaf - wetravel.cat

Colmado Pastisseria Cal Sala

Abans d’anar acabant, veiem un altre colmado, però amb productes diferents. Aquí enscrida l’atenció el Pelargon, la llet per a nens, o el Phoscal, el previ al Colacao. També hi ha una apartat de perfumeria amb brillantina i una col·lecció de licors. A més, té una altra particularitat. Ramon Sala, el seu propietari, a part de pastisser, era pintor. És per això que quan va tancar el colmado va reobrir en forma de centre d’art per a nens. Per això, una part de la botiga ha estat reproduïda amb quadres i objectes d’art.

Colmado Pastisseria Cal Sala de les botitgues antigues de Calaf - wetravel.cat

Vetes i fils. Cal Cisteller

Per últim, visitem l’última botiga que va tancar i que va estar oberta més d’un segle: del 1905 al 2012. La reproducció s’ha fet combinant productes de totes les èpoques i de les 3 generacions de la família. Ens expliquen que la botiga va començar amb 25 pessetes. Era una parella: ell feia cistells i ella portava la merceria. Hi veiem llums de carbur i càmping gas, botons de tot tipus i una màquina per folrar-los, una forma per guants o una planxa de mànigues. La curiositat: tots els productes tenien un codi secret. Amb lletres sabien el preu de cost del producte i, per tant, fins on podien rebaixar-lo.

Vetes i fils. Cal Cisteller. Calaf. - wetravel.cat

Ruta en baCiCleta

Si voleu descobrir els meravellós paisatges de l’entorn de Calaf, us recomanem fer-ho a sobre d’una bici elèctrica. En Jaume i l’Anna tenen una empresa de lloguer de bicis de muntanya elèctriques i… quina passada! Havíem provat les Burricletes al Lluçanès, però la veritat és que les baCiCletes són molt més fàcils de conduir.

A més, l’Anna i en Jaume tenen un coneixement de l’entorn brutal i ens recomanen una ruta fins als castell de Boixadors. Lamentablement el trobem tancat, però les vistes des del mirador mereixen totalment la pujada. Camps i camps entre boscos que ara els veiem marrons perquè estem a la tardor, però ens els imaginem a la primavera. Pensem que ha de ser un espectacle de verds i grocs que esperem poder gaudir en uns mesos.

De camí, passem per la font de la Llavinera resseguint prats, creuant boscos i un antic camp d’aviació abandonat. És un racó tranquil i una ruta accessible per fer en família.

Les vistes des del castell de Boixadors - wetravel.cat

Més informació

La visita guiada a les botigues antigues de Calaf es fa de dimarts a dissabte a les 10 i a les 12h, però també les pots fer els diumenges. Entre octubre i maig, són a les 11h el primer i el tercer diumenge de mes. Però entre juny i setembre, tots els diumenges a les 10.30 i a les 12-30h. El preu són 5 euros per persona i la visita surt de l’oficina de turisme de Calaf.

Recorda que en el post Calaf, un dia complet de Barcelona és molt més, trobaràs més detalls. També hi ha informació d’altres espais per visitar al centre de Calaf, sobre el lloguer de bicicletes i el planning d’un dia per Calaf.

Per qualsevol altre dubte, pots escriure’ns a wetravelcat@gmail.com

Potser també t’agrada

2 comentaris

David Hernandez 23/01/2020 at 5:28 pm

Quina pàgina més interessant !

Respon
Cris 23/01/2020 at 5:30 pm

Contents que t’agradi! Gràcies per deixar el missatge 🙂

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada