Home Catalunya L’experiència d’un bany de bosc

L’experiència d’un bany de bosc

escrit per Cris 31/05/2019

La Berta ens fa endinsar al bosc com si fóssim una manada de llops, en fila. Al davant els més forts, al mig els vulnerables i al final, el mascle alfa. No hem de determinar qui del grup és qui, sinó que tots hem d’experimentar totes les posicions. És la primera premissa per entrar al bosc de les Torrenteres de Vidrà. La segona, el silenci i, la tercera, la lentitud. Avui, en el cap de setmana de desconnexió a Vidrà pel blog de Barcelona és molt més, t’expliquem com és l’experiència d’un bany de bosc. Curiositat? Us expliquem tot el que hi hem après!

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat
Foto cedida per la Roser. Gràcies! Ens encanta!

Com és l’experiència d’un bany de bosc?

Un bany de bosc és el nom que s’ha donat al terme japonès Shinrin-yoku que literalment voldria dir alguna cosa com “endinsar-ne en l’atmosfera d’un bosc”. La lentitud i el silenci són els dos elements principals que caracteritzen aquesta pràctica que no deixa de ser una activitat dirigida per propiciar la salut i el benestar. Científicament, s’ha demostrat que els fitocides, unes partícules que produeixen els arbres, aporten innumerables beneficis per la salut com la millora del nostre sistema immunològic i un millor estat d’ànim. Concretament, la Berta ens explica que podem experimentar la disminució de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial, la modificació de la variabilitat cardíaca, la disminució dels nivells d’hormones de l’estrès, la relaxació cerebral i, alhora, l’activació del sistema immunitari. I concretament, ho fem perquè en un bosc hi ha un bioritme comú, és a dir, que tots els éssers vius que hi ha, lluiten per anar a l’una. “Si un està a dalt i un altre a baix, tots treballen per deixar-los al mig i, això, ens inclou als humans”, detalla la Berta, la guia del bany de bosc del Bosc Terapèutic de Vidrà. “Al Japó, per malalties com l’estrès, els metges recepten banys de bosc enlloc de pastilles”, detalla la Berta.

Fins aquí, compartim que el contacte amb la natura ens aporta benestar i desconnexió, però, sincerament, se’ns fa difícil pensar que pugui arribar a aquests nivells de benestar i, fins i tot, de curació. Però estem disposats a provar-ho.   

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat

Les particularitats del bosc de les Torrenteres

No tots els boscos són igual de bons per fer un bany de bosc. La producció dels fitocides augmenta amb els anys dels arbres i per això és important fer el bany de bosc a un bosc madur, com el de les Torrenteres. Aquest és un 7 boscos terapèutics que s’han classificat a Catalunya i que es consideren madurs perquè fa més de 100 anys que no hi ha intervingut l’home. Segons ens explica la Berta, dues hores de bany de bosc produeixen beneficis durant dues o tres setmanes i, per això al Japó, recomanen fer-ne un o dos al mes. Les Torrenteres, a més, és un bosc privat, on només hi accedeixen les persones que van a fer un bany de bosc. És travessat per un rierol, amb una aigua súper transparent i els seus arbres sembles més salvatges de l’habitual.

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat

L’experiència d’un bany de bosc d’en Carles

Sóc un enamorat de la natura, de petit, la meva mare em portava a fer acampada lliure a Osca i ara, cada cop que vaig al bosc, hi ha una força que em crida a endinsar-m’hi. Quan entro al bosc de les Torrenteres desconnecto al minut 1. Connecto de seguida amb la simulació dels llops i no em costa gens posar-me a davant. La lentitud i el silenci em fa fixar amb la gran quantitat d’animals que habiten el bosc i que les presses habituals no ens deixen veure: llimacs minúsculs, mosques tranquil·les que no fugen al acostar-se i cargols més lents de l’habitual. Els sons de les fulles movent-se, de les branques que trepitjo i de l’aigua del rierol em relaxen més del que podia imaginar-ne.

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat

L’experiència d’un bany de bosc de la Cris

Després que la Berta ens expliqui que s’ha demostrat científicament que les plantes tenen sentiments i que es comuniquen entre elles, no puc evitar tocar els arbres. Sobretot, em criden els que estan coberts de molsa i els que són a prop del rierol que travessa el bosc. Després, la Berta ens explica que el color verd i l’aigua s’associen a la vida. Curiós! En Carles diu que ha aconseguit desconnectar al minut d’entrar al bosc, a mi m’ha costat més, però, al final, les poc més de dues hores que hi hem estat, m’han passat volant! La sensació, al sortir, és pau, tranquil·litat i la necessitat de (re)connectar amb la natura més sovint. 

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat

Hem entrat al bosc imaginant-nos ser uns llops i n’hem sortit amb aquest instint animal més desenvolupat. La veritat és que fins fa pocs anys, com a espècie sempre havíem viscut en contacte amb els boscos i la natura, però l’evolució (o hauríem de dir involució?) ens n’ha fet allunyar. Deu ser per això que la majoria de persones senten una connexió inexplicable quan entren en contacte amb la natura?

Bany de bosc a Vidrà - wetravel.cat

Informació pràctica

La Berta i l’Elisabet són les dues encarregades del bosc terapèutic de Vidrà. La Berta, certificada com a guia de banys de bosc, és la persona que us acompanyarà en aquesta experiència. L’Eli, propietària dels terrenys on es troba el bosc de les Torrenteres, s’encarrega de tota la part logística. Juntes, formen un equip de primera.

Ah! No us perdeu la possibilitat de fer el pícnic després del bany de bosc. Els productes són de proximitat i de qualitat i l’indret, un paratge espectacular.

  • Lloc: Vidrà. Normalment el punt de trobada és algun lloc del poble i, des d’allà, es pot pujar, a peu o en cotxe, fins a la finca del bosc.
  • Durada de l’activitat: de 10 a 16h aprox.
  • Preu: Bany de bosc més pícinic 55 euros per persona.
  • Altres opcions: a la webtambé trobareu packs per fer un dia sencer amb allotjament i sopar i, fins i tot, de gaudir del bany de bosc dos dies seguits.

Potser també t’agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada