Home Catalunya El patrimoni del Baix Llobregat

El patrimoni del Baix Llobregat

escrit per Cris 27/09/2019

A tocar de Barcelona, el Baix Llobregat és el gran desconegut. Fa us mesos us vam parlar de la ruta pels espais naturals del Riu Llobregat, però sabies que la comarca també amaga un patrimoni únic? Segurament et sonaran la Cripta Gaudí i la Colònia Güell, però sabies que el patrimoni del Baix Llobregat també amaga una fàbrica de rajoles a Esplugues de Llobregat d’on en van sortir elements que van ser utilitzats a part dels edificis modernistes més reconeguts de Barcelona com la Pedrera? I que Sant Joan Despí és el lloc on cal anar si vols gaudir de les excentricitats de l’arquitectura modernista de Jujol? I encara més, sabies que Sant Just Desvern va ser el lloc escollit per l’estudi Bofill per fer una ciutat edifici com es el Walden 7?

En aquest post et descobrirem totes aquestes joies del patrimoni del Baix Llobregat i t’expilarem com visitar-les totes amb transport públic. Tots els punts visitables estan a tocar de les parades del Tram. Nosaltres vam fer la ruta del Tram per post de Barcelona és molt més. i ens va encantar.

El patrimoni del Baix Llobregat la Ruta del Tram - wetravel.cat

La Rajoleta

L’antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda popularment com La Rajoleta, és una autèntica joia del patrimoni del Baix Llobregat. A l’exterior es conserven diferents forns, que servien per fer diferents coccions de les rajoles. Els més singulars són els forns de coll d’ampolla, que aguantaven altíssimes temperatures i que en l’actualitat es barregen amb els edificis moderns que els envolten.

Formen part del Museu de Ceràmica La Rajoleta, que també té una zona visitable a l’interior que no et pots perdre. Aquí s’explica a fons la història d’aquesta fàbrica i la vinculació que va tenir amb obres com el Palau Güell, el Parc Güell, el Palau de la Música o l’Hospital de Sant Pau.

Un bon complement a aquest museu, és Can Tinturé, situat a pocs metres de la Rajoleta, amb la col·lecció de rajola de mostra de Salvador Miquel. Un testimoni artístic i història de l’arquitectura catalana que sovint passa desapercebut però que indicava, per exemple, el nivell adquisitiu de les famílies que en podien col·locar a casa seva.

Horaris i preus de la Rajoleta

Obre diumenges d’11 a 13h i només es pot visitar amb visita guiada a les 11h o a les 13h. El preu de l’entrada és de 3 euros.

La Rajoleta amb la Ruta del Tram, patrimoni del Baix Llobregat - wetravel.cat

Centre Jujol – Can Negre

Can Negre és l’obra més reconeguda de Jujol, que té més edificis a Sant Joan Despí, com la Torre de la Creu o Torre dels Ous. Can Negre era una de les masies més poderoses de la zona i la família Negre va voler fer una reforma a la casa per adaptar-la a la corrent de l’època: el modernisme. El resultat va ser un homenatge a la verge Maria. Des de l’esgrafiat de la façana que representa el vestit de Maria fins a l’escala cap al tercer pis que va construir de nou Jujol, que representa la pujada al cel pintada de color blau i plena de motius religiosos. Si pots, no et perdis la visita guiada, t’explicaran tots els detalls, la seva manera de construcció aprofitant i reciclant materials i, sobretot, el seu gran enginy, que el feia servir fer crear espais estèticament bonics, i a l’hora funcionals.

Horaris i preus del Centre Jujol – Can Negre

El preu de l’entrada és de 2,60 euros. El darrer diumenge de cada mes a les 11h es fa una ruta guiada a totes les obres de Jujol del municipi que costa 6 euros.

El Centre Jujol can Negre amb la Ruta del Tram, patrimoni del Baix Llobregat - wetravel.cat

Walden 7

Una utopia feta realitat als anys 70. 300 habitatges i 1.000 veïns en un únic edifici. El Walden 7 és un exemple més modern del patrimoni del Baix Llobregat que va portar a terme el Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill. Va plasmar a la vida real les teories d’un pensador americà: una ciutat vertical amb tots els serveis necessaris. Una idea que no va arribar que va arribar a complir-se a causa dels seus defectes de construcció. Des de fora i sense saber la història pot sembla un monstre arquitectònic, però quan en descobreixes tots els seus detalls es converteix en una meravella de l’arquitectura.

Informació Walden

No és permesa l’entrada a l’interior de l’edifici. Però des de fora i des del mirador del restaurant El Mirador us podeu fer una idea de la magnitud del Walden 7.

El Walden 7 amb la Ruta del Tram, patrimoni del Baix Llobregat - wetravel.cat

Més informació

La Ruta del Tram és una campanya que promociona Turisme Baix Llobregat i que inclou descomptes a tots els atractius turístics de la comarca. A la seva web trobareu tota la informació i els descomptes relacionats.

Recorda que en el post De ruta amb el tram de Barcelona és molt més, trobaràs més detalls, com els preus dels diferents museus, on es troben i com visitar-los en un sol dia.

Si tens qualsevol altre dubte, pots escriure’ns a wetravelcat@gmail.com

Potser també t’agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada