L’illa grega dels mil turqueses
Turquesa intens, turquesa clar, blau turquesa, verd turquesa, turquesa sense més. Només havíem vist tantes tonalitats d’aquest color a Siargao, Filipines, però Koufonisa ens ha tornat a regalar aquest espectacle cromàtic. Els blaus acompanyats dels blancs, els colors d’una manera de fer, la grega. Un lloc on la vida passa a càmera lenta, on la principal preocupació del dia és decidir què veure a Koufonisia. Bàsicament, a quina platja plantar la tovallola o a quin restaurant anar a sopar.
És un lloc on es trepitja fort sense necessitat de calçar sabates, on gairebé no existeixen els cotxes i on el transport públic és un petit vaixell. Una illa petita que es pot vorejar a peu en qüestió de tres hores. Que té piscines privades d’aigua salada, caletes on no hi caben més de dues persones, gats amb ulls de dos colors, molins de vent reconvertits en restaurants i carrerons empedrats encantadors.
Un indret del món que els nostres amics Laia i Albert ens havien descrit com “el paradís”. La veritat és que quan vam desembarcar a l’illa acompanyats de 200 persones més, vam tenir dubtes de trobar-hi la calma i l’autenticitat que tan ens havien repetit els nostres amics de l’Empordà. Ells van ser-hi fa 7 anys. Però després d’haver-hi passat dos dies podem dir que és cert que l’illa s’ha desenvolupat (ara hi ha molta oferta hotelera i de restauració) i creiem que ja no manté la virginitat que ens havien explicat. Però, de moment, considerem que està creixent amb bon gust. I encara hi hem trobat racons sense gent on hi hem respirat la tranquil·litat que tant desitjàvem. Així que si decidiu anar al paradís, si us plau, cuideu-lo.
Què veure a Koufonisia?
Si et preguntes què veure a Koufonisia, la resposta és fàcil: platges i racons de costa! Però, també et recomanem una volta per Chora, el seu poble principal, descobrir alguns dels seus restaurants i buscar un bon lloc per veure la posta de sol. Som-hi? Us deixem el mapa amb tots els llocs on vam estar marcats.
Les platges per veure a Koufonisia
L’orde de les platges va des de Chora fins a Pori Beach i després de des Chora fins a Parianos Bay.
Ammos beach
És la platja del poble, la més plena de gent, però amb molt espai de sorra i amb un turquesa que sembla impossible trobar al costat de poble.
La nostra pisina natural
La trobeu al mapa marcada amb un punt, però sense nom. La trobareu just quan us comenceu a allunyar de les últimes cases del poble i, tot i que no queda molt amadaga, nosaltres vam estar-hi sols durnat una bona estona. Té un forat a la pedra soterrat que dona a mar obert i hi vam veure alguns peixos.
Finikas
És la primera platja llarga que trobem després del poble. Amb un xiriguito força a prop, la trobareu força plena de gent, però al final de tot, hi ha una petit caleta gairebé privada on nosaltres vam passar-hi un matí només amb companyia d’una dona. Molt recomanable!
Fanos Beach
Una altra platja llarga de sorra, amb un parell de caletes al fons. Proveu sort i potser també podreu passar-hi una bona estona de tranquil·litat.
Pounta beach (Italida)
És la següent platja que trobareu si aneu resseguint el camí de la costa. És un arenal ampli, com tots, d’un blau turquesa espectacular.
The eye of Devil
És la piscina natural més famosa de l’illa, sobretot per la seva profunditat. Quan nosaltres hi vam passar hi havia un grup guiat banyant-s’hi i com que ja havíem gaudit de la nostra piscina privada vam deixar aquesta per una altra ocasió. No molt lluny, hi ha una altra, coneguda simplement com “pisina” que també us servirà per refescar-vos abans de seguir el camí.
Pori beach
És una de les platges més famoses de l’illa. Molts tours d’un sol dia arriben directament aquí. Una opció és agafar el barco-bus fins aquí i després desfer el camí a peu. La platja és molt molt llarga i molt molt plana, preciosa. Nosaltres us recomanem quedar-vos a un dels raconets que hi ha abans d’arribar. Nosaltres hi vam estar sols tota una tarda.
Gala Beach
És una cala dins d’una cova. Nosaltres no vam arribar-hi, perquè estavem súper a gust al nostre raconet privat de Pori Beach, però ara ens n’arrepentim.
Ksylompatis
Una mica més enllà de Gala beach hi ha els penyasegats de Ksylompatis, amb una forma peculiar a causa de l’erosió del vent i plena de petites coves, també és un d’aquells llocs que ens van quedar pendents.
Ludiko beach
És la primera platja que trobareu en direcció oest després del port de Koufonsia.
Karnagio beach
Primer trobareu la petita i després, la més gran, que acostuma estar plena de vaixells fondejats. Si voleu fer un bany us recomanem la primera. Té vistes a Kato Koufonisia, la germana petita de Koufonisia, una illa inhabitada que també ens haviem recomanat conèixer, però que haurà d’esperar a la propera vegada. A un extrem d’aquesta platja hi trobeu un petita església i un molí reconvertit en un allotjament. Un punt ideal per veure la posta de sol.
Parioanos bay
Un altre punt amb vaixells fondejats, un petit port pesquer molt entrenyable. Abans d’arribar-hi hi trobareu una petita platja (Julias beach a Google Maps) i també n’hi ha una altra després de la badia. Des d’aquí també tindreu vistes a Kato Koufonisia i també hi podreu veure la posta de sol.
Chora, el poble de Koufonisa
Un imprescindible dels què veure a Koufonisia és el seu poble principal, Chora. Un enramat de carrerons estrets i empedrats molt tranquils de dia i plens de vida a la nit. Botiguetes, bars, gelateries, restaurants i algunes galeries d’art han ocupat les casetes que antigament habitaven els habitants de Koufonisia. Cada vegada hi ha més gent que només viu a l’illa durant la temporada i que torna a la Grècia continental a passar l’hivern. Us recomanem una volta de dia i una altra de nit per veure la transformació d’aquest petit poblet.
Informació pràctica
- Koufonisa forma part de les anomenades Small Cyclades (Cíclades petites), un grup que comparteix amb Donoussa, Iraklia, Kato Koufonisia, Schinousa i Keros, totes situades al sud de Naxos.
- Temps d’estada: Tot i que és possible fer-hi una excursió d’un dia des de les illes del costat (Naxos té bones combinacions per anar i tornar el mateix dia), nosaltres us recomanem fer-hi almenys una nit.
- Com arribar-hi: Les principals companyies de ferries de Grècia (BlueStar i SeaJets) tenen connexió amb Koufonisia des de Piraeus, el port d’Atenes. També hi podeu anar des de Naxos.
- Com recórrer l’illa: Us recomaneu fer-ho a peu. Tot i així també trobareu bicis per llogar o, recordeu que hi ha el fantàstic barco-bus que us acosta a les principals platges de l’illa i pot ser una bona opció fer el camí d’anada en vaixell i el de tornada caminant, o al revés.
- Restaurants: L’oferta de restauració és molt gran. Nosaltres vam ser a un xiriguito (El Greco) que no us recomanem (no l’hem ni marcat al mapa) i a un parell de locals molt xulos i on vam menjar molt bé. Un italià (Lavanda e Rosmarino), molt bo i amb uns propietaris molt amables; i un grec modern (To Koskino), amb opcions gregues una mica modernitzades, bo i molt ben decorat. També ens havien recomanat Captain Nicolas, un dels més ben valorats a Trip Advisor, però estava ple el dia que hi volíem anar.
- Allotjament: Ens vam allotjar a un Airbnb, al davant del port. Era una habitació senzilla, però estava molt neta i no era molt cara (50 euros/nit).
- Kato Koufonisia: Ens havien recomanat molt anar-hi. Si voleu fer-ho, us recomanariem mínim dues nits a l’illa i dedicar un dia a recórrer la germana petita del paradís.
1 comentari
[…] Rutes […]