Home Perú La màgia del Machu Picchu

La màgia del Machu Picchu

escrit per Cris 12/04/2017

No sabem si per l’inaccessibilitat d’aquest lloc, per les vegades que n’hem sentit parlar, per la història que amaga o simplement perquè és una de les 7 meravelles del món, però el Machu Picchu ens ha atrapat. La veritat és que normalment quan t’esperes tant d’un lloc t’acostuma a decebre, però aquest no ha sigut el cas. Quan hem atravessat la porta d’entrada al recinte, hem començat a resseguir el camí inca i hem vist totes aquelles edificacions allà enmig, entre la boira… WOW! Hem sabut que el dia prometia.

Són les 6 del matí i com que no hem de començar a pujar al Wayna Picchu fins a les 7 no ens en podem estar i pugem a la “casa del guardián” per veure la imatge més famosa del Machu Picchu. I allà si que… WOW WOW WOW, quina passada! S’amaga entre la boira, però… és simplement màgic!

PeruA les 7 menys 10 ja estem esperant a la porta del Wayna Picchu per poder començar, puntuals, la caminada cap a un dels punts més alts del recinte. El camí és dur, empinat i, en algun moment, complicat, però quan arribem a dalt…. Màgia de nou! Que petit que es veu el Machu Picchu des de més de 2.800 metres d’alçada. Ens fixem amb la forma i, sí, és veritat, té forma de Cóndor, el símbol dels Déus. Després de bufar l’espelma per celebrar els 35 del Carles, comencem el descens. Ara no cansa, però cal anar amb molt de compte. Les escales són moooolt empinades!

Peru

A les 10 som a baix i sortim del recinte a la recerca d’un guia. Ens cal un expert per entendre totes aquestes pedres. Creiem que hem encertat. L’Antón comença explicant la història pel principi. Abans de decidir la ubicació d’un poble, els inques enviaven un grup d’experts. Ells eren els encarregats de buscar els punts per on sortia i es ponia el sol i per on es veia el sol els dies de solstici i, per tant, on calia construir els temples i edificacions que s’alineessin amb aquests esdeveniments, que els ajudaven a crear un calendari de conreu. També s’encarregaven de buscar un lloc suficientment alt per estar més propers al Sol i protegits de les adversitats. No és màgic pensar que després de tants anys cada 21 de desembre i cada 21 de juny el sol segueix penetrant pels mateixos llocs que els inques van calcular?

Mentre el guia ens explica això passem pels temples dedicats a l’aigua i al vent. Una construcció hidràulica fa fluir l’aigua per tot el poble i la fa arribar a totes les terrasses de conreu. L’aigua és un altre element sagrat pels inques ja que representa la fertalitat. El temple dedicat al vent té tres finestres que s’encarreguen de deixar-lo circular. Tot totalment pensat per satisfer a la mare natura encara que suposi fer una autèntica obra d’enginyeria. Però veure com funciona sembla tan fàcil que, altre cop, sembla que tot encaixi com per art de màgia.

Peru

Seguint caminant, arribem al temple del Cóndor, el més important, on es feia la momificació dels morts. Que perquè havia de ser un Cóndor? Fàcil! Era l’ocell que tenia la força suficient per portar els cossos a dalt de tot del cel, ben aprop del Sol. Màgia per enèssima vegada.

Mentre pensem en la extremada sensibilitat cap a la natura d’aquesta gent, passegem entre diferents tipus de construccions. Les més bàsiques són cases i les més elaborades edificacions més importants o cases dels administradors. Però totes tenen un element en comú: dues portes. Una d’entrada i una de sortida. Segons creien els inques, en el cosmos tot és rodó i calia fer un cercle per entrar i sortir de casa per fer fluir l’energia. Encara voleu més màgia?

En tenim més! Molts pobles, i el Machu Picchu no és una excepció, tenien una roca sagrada. En aquest cas van donar-li la forma de les muntanyes que s’ubiquen darrera seu. Un relleu tallat a la perfecció que servia per venerar les muntanyes, tan importants en la cultura inca perquè els Andes solien estar coberts de neu i això significava que eren una font inesgotable d’aigua.

Peru

Ja ho veieu, el Machu Picchu té tots els elements imprescindibles per a la cultura inca. Però nosaltres encara diriem més, és una autèntica oda a la natura . Està situat en un lloc alt per estar més aprop del Sol, envoltat de muntanyes i venerant la terra, o la Pachamama, com els agrada anomenar-la als quechuas. Té aigua, que és vida i simbolitza la fertilitat, aprofita l’aire que hi bufa i, per suposat, té finestres encarades al Sol, on els dies de solstici, hi entren perfectament calcultats, els rajos solars. I cada un d’aquests elements té el seu propi temple. Potser hauriem de recuperar, ni que fos una petita part, d’aquesta estimació per a la natura. No ho trobeu simplement màgic??

Potser també t’agrada

3 comentaris

15 recomanacions per fer del Machu Picchu una experiència inolvidable | WeTravel.cat 21/04/2017 at 4:32 am

[…] pensant en visitar el Machu Picchu properament? Ja us vam explicar que per nosaltres va ser una experiència màgica, però també hagués pogut ser una vivència no tan satisfactòria si no ens haguéssim informat […]

Respon
Perú explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 15/06/2017 at 4:36 am

[…] hora d’espera sota alguns moment de pluja. Et voilà! Unes quantes curves després arribem al Machu Picchu. WOW!!! No triguem ni un segon (bé, potser si) en pujar al mirador de la “caseta del guardián” […]

Respon
Ruta de 25 dies per Perú | WeTravel.cat 15/06/2017 at 4:37 am

[…] I per fi arriba el dia! El Machu Picchu ens rep entre boira, però això és un dels fenòmens que el fa tan màgic. Vols saber els altres? Aquí t’expliquem tota la màgia que s’amaga en aquesta meravella del món! […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada