Home Curiositats 5 curiositats que descobrireu a la Meitat del Món

5 curiositats que descobrireu a la Meitat del Món

escrit per WeTravel 11/11/2016

Sabíeu que a la línia equatorial peseu mig quilo menys? I que es perd l’equilibri però que és més fàcil mantenir un ou sobre un clau? Havieu sentit mai que en aquesta part del món teniu menys força? Ho hem comprovat i us expliquem el perquè en aquest post. Al final trobareu tota la informació per poder visitar la Meitat del Món a Quito.

Equador

Al món hi ha 14 ciutats per on passa la línia equatorial, però perquè Quito és la més famosa? Simplement perquè la ciutat es troba gairebé a 3.000 metres d’alçada i això la converteix en el punt més allunyat del nucli de la terra i en el més proper al sol.

La Meitat del Món és un monument que es va crear el 1936, però que va ser reconstruït amb un museu de 9 pisos el 1979. Avui en dia, és el monument més visitat d’Equador i a part de poder ser al mateix moment al dos hemisferis també hi podeu fer un conjunt d’experiments. Però recomanem fer-los al Museu Intiñan, 240 metres més enllà, on als anys 90 un GPS nordamericà va determinar que en realitat era allà on es trobava la meitat del món. Les coordenades marcaven 00 00′ 00″. A més, tindreu un guia per vosaltres sols que us ho explicarà tot amb detall.

Equador

1. Pèrdua d’equilibri

Si intenteu caminar per la línia equatorial amb els ulls tancats, us serà més complicat que en qualsevol altre punt del món.  Sembla ser que la força centrífuga ens juga una mala jugada. No sabem si és veritat, però nosaltres ho vam provar i realment ens desequilibràvem!

Equador

2. Mantenir un ou

En canvi, aconseguir fer aguantar un ou dret sobre un clau diuen que és més fàcil a la línia equatorial. Alguns expliquen que és un mite, però al museu us diran que també és per les forces centrífugues que hi ha a la meitat del món i, fins i tot us donaran un diploma de maestros hueveros si ho aconseguiu! XD

Equador

3. Pèrdua de força

A la meitat del món sembla que també perds la força. Fora de la línia equatorial us faran ajuntar el dit gros i l’índex i apretar-los amb força. Si us l’intenten separar, no podran, però quan repetiu la mateixa operació a la línia equatorial, màgia! Allà és molt més fàcil! Primer pensàvem que fer-ho primer lluny de la línia era una estratègia per fer-nos perdre la força la primera vegada que et diuen que apretis molt, però després vam tornar a provar-ho al revés i realment era així.  L’explicació no la recordem,  però és molt curiós provar-ho!

Equador

4. Rotació de l’aigua

Al museu demostren amb una pica mòbil com la rotació de l’aigua és diferent als dos hemisferis, el famós efecte corialis. Com als Simpsons,  diuen que a l’hemisferi nord la rotació és en direcció a les agulles del rellotge i, al sud, el contrari. I sabeu què passa a la meitat del món?  Que no rota!  Cau recte. Realment ho vam veure tal qual. Tot i que allà t’explicaran que és cert, la veritat és que depèn de molts factors, com per exemple des de quina banda es tira l’aigua, un gest que la pot fer rotar cap una banda o cap a l’altra.

corialis

5. Menys pes

A la meitat del món peses menys. Simplement és per la falta de gravetat. Al estar més apartat del centre de la terra, l’atracció gravitatòria és menor que als pols. Però no us emocineu, normalment la diferència no supera el mig quilo! :p

Equador

Com arribar a la Meitat del Món?

Per arribar a la Meitat del Món cal que agafeu el bus que porta per nom “Mitad del Mundo”, que passa per diferents punts de la ciutat de Quito. Pregunteu a l’hotel quina us queda més apro.  Només costa 0.40 dòlars i tarda una hora.

El bus us deixa a 100 metres de l’entrada del monument oficial.  Entrar-hi costa 3 dòlars, 8 si voleu visitar el museu. Nosaltres vam pagar-ho tot, però no val la pena. Un cop vist tot, us aconsellaríem que només pagueu els 3 dòlars que us donen dret a entar al recinte i que us estalvieu els 5 de més que us permeten entrar al museu.

Estem d’acord, visitar el monument és una turistada però fa gràcia fer les típiques fotos “ara estic al nord, ara estic al sud”, “ara tu estàs al sud i jo al nord” i “ara ens fem un petó entre hemisferis”.

El museu, en canvi, és molt millor el de l’Intiñan, on hi ha la Meitat del Món real calculada amb GPS. Entrar allà costa 4 dòlars i tindreu un guia que us explicarà tots els experiments a més de fer vos un breu recorregut per la història d’Equador. Així que per 7 dòlars podeu fer la turistida de rigor i tenir informació i experiments de primera mà. A la Meitat del Món oficial també expliquen els experiments però requereix la lectura de plafons informatius i no és tan fàcil poder-los provar de primera mà.

Potser també t’agrada

4 comentaris

Imma Benet 11/11/2016 at 1:48 pm

Hola Cris i Carles, en dic Imma de Mataró, no en coneixeu, anava a l’escola amb la mare d’en Carles i també havien sortit juntes de jovenetes, ens van retrobar i ja sabeu “parlant dels fills” pues ara us segueixo, passeu-l’ho molt bé i graciàs per la pag. així podem viatjar nosaltres també des de casa. una abrasada, Imma

Respon
Cris 11/11/2016 at 1:57 pm

Hola Imma! Quina il.lusió que ens segueixis! Esperem fer-vos viatjar molt! 🙂

Respon
Ruta de 4 setmanes per Equador | WeTravel.cat 16/03/2017 at 5:51 am

[…] Però resumint us direm que el dia 2 pugem al turó del Panecillo, al TelefériQo i anem a la Mitad del Mundo i Museo Intiñan. El dia 3 fem un free walking tour per conèixer el centre de la ciutat i a la tarda agafem un bus […]

Respon
Equador explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 17/03/2017 at 10:45 am

[…] a la Mitad del Mundo, primer al museu “pijo”, on fem uns quants experiments xorres i després  anem a […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada