Home Cuba Coppelia o com vendre 1.500 litres de gelat al dia

Coppelia o com vendre 1.500 litres de gelat al dia

escrit per Cris 02/09/2016

Com amant dels làctics que va créixer en una granja, expliquen que va ser idea de Fidel Castro. Després d’encarregar tones de gelat a Howard Johnson, la cadena americana més gran de gelats dels anys 60, Castro va decidir que havia de crear el “helado por el pueblo” i va delegar-ho a Cecília Sánchez, la seva secretaria i confident des de la revolució.  L’any 1966 va néixer Coppelia, la fàbrica de gelats de Cuba.

Cuba-15

A l’Habana hi ha un edifici enorme per on cada dia  passen més de 3.000 persones i on es consumeixen 1.500 litres de gelat diaris. Té dues entrades, una per seure fora i l’altra per seure dins i s’hi fan unes cues quilomètriques. Quan et poses a fer cua, has de preguntar qui es l’últim i no perdre-li l’ull de sobre. Pot ser que mentre esperis, vagi a comprar el pa, a fer un encàrrec o simplement esperi a un lloc amb més ombra. Els sobta que t’esperis a la seva cua i et diuen que pots passar per la cua ràpida, la dels estrangers. La diferència? El gelat és 25 vegades més barat a la cua de cubans! El preu: dues boles a 2.5 CUP (10 cèntims d’euro) o dues boles a 2,5 CUC (gairebé 2.5 euros). Per suposat, nosaltres fem cua mentre una dona ens explica les “virtuts” del gelat: un mix de llet en pols i colorants de sabors concentrats que no té res de natural, però que és boníssim!

Cuba-19

Cuba-17

Cuba-16

Després de 30 minuts, ens toca seure. La dona, que ara ja té nom, Rosalia, ens diu que hem tingut sort, que de vegades la cua és de fins a 2 hores! Ara tornem a esperar que ens prenguin nota i ens adonem que pels cubans és tota una tradició fer un gelat al Coppelia: hi van famílies, enamorats, grups d’amics, jubilats…  Ve la cambrera a preguntar-nos què prendrem i quan li demanem només volem dues boles de gelat, sembla que no ens entén… just veiem que a la taula del costat serveixen un plat immens de gelat, el mateix que a la taula de l’altra banda i de l’altra, i la de més enllà. Nosaltres sí que entenem perquè no ens entén: el normal és demanar les 20 boles de gelat que poden menjar-se els cubans en menys de 10 minuts i que només els costa un euro. Sí, realment Castro ha aconseguit crear l’empresa de “helado por el pueblo”.

Cuba-14

Potser també t’agrada

1 comentari

Ruta de 21 dies per Cuba | WeTravel.cat 10/11/2016 at 12:04 am

[…] de Cienfuegos i el Che. Després vanem a la zona de la Rampa i la calle 23 per dinar, vam fer un gelat al Coppelia i acabem veient la posta de sol al […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada