Home Perú Com veure Trujillo en un dia (i com seria sense la colonització espanyola)

Com veure Trujillo en un dia (i com seria sense la colonització espanyola)

escrit per WeTravel 23/03/2017

Trujillo és una de les ciutats de Perú més riques culturalment parlant. Els seus voltants i la seva Plaza de Armas són preciosos i plens d’història. Tot i la gran quantitat de jaciments de diferents cultures que es conserven, ens ha sorprès, però, el que hauria pogut ser si els espanyols no els haguéssin colonitzat. Avui, volem explicar-vos les tres cultures que hem conegut a Trujillo i com visitar els seus principals atractius en un dia.

Peru

Las Huacas del Sol i de la Luna

A només 15 minuts del centre es troben las Huacas del Sol i de la Luna, les restes de la cultura moche, present al nord de Perú entre els segles I i VIII. Durant aquests vuit segles, aquesta cultura va ser la més important de la zona.

Ara mateix només es pot visitar la Huaca de la Luna, un temple per adorar la muntanya que té al darrera, que segons explica la llegenda, es va obrir per oferir refugi als guerrers que estaven sent atacats per una serp de dos caps.

La huaca, feta de fang, va tapar-se de sorra després d’un Niño molt fort el segle VIII i va fer desaparèixer aquesta civilització. Durant segles va estar oblidada amb les huacas enterrades però intactes. Quan els espanyols van arribar a Trujillo van demanar als chimos (la cultura dels famosos temples de Chan Chan) on hi havia or i ells els van dirigir als temples. Per poder extreure tots els metalls preciosos que s’hi amagaven van inundar d’aigua les ruïnes. Més tard, van patir saquejos dels propis locals, fins que els anys 90 van rebre finançament internacional per ser excavades i protegides. Tot i així, en queda poc de la joia que deuria ser, sobretot perquè l’aigua que van fer servir els espanyols per estreure’n l’or va destruir més de meitat del temple. El govern, de moment, no hi inverteix i la Huaca del Sol encara no és visitable perquè només se n’ha excavat un 4%.

Peru Peru

Chan Chan

Al sud de Trujillo s’hi troben les restes de la civilització que va succeir els Moche, la cultura chimu amb els famosos palaus de Chan Chan. Van arribar a ocupar 25km2, se’n conserven 11, només un dels palaus es pot visitar i, lamentablement, el 80% és reconstruït. Després  del fort Niño de 2015, el govern va decidir invertir en protegir-lo i, diguem que enlloc de deixar-lo com es va trobar, va voler reconstruir-lo per ensenyar el havia sigut. Al nostre parer, és massa poc fidel, perquè es nota d’una hora lluny que està reconstruït, però admetem que sinó, només es veurien murs de fang sense cap ornament.

Peru Peru

Plaza de Armas

La cultura Chimu va desaparèixer quan a mitjan del segle XIV, primer els van conquistar els inques i després els espanyols van conquistar els inques. Entre tots dos van invadir els seus palaus. Finalment, els espanyols van guanyar una de les guerres i van quedar-se tot el territori. Després de saquejar els palaus, van començar a construir una ciutat que van anomenar Trujillo. Encara avui se’n conserva la Plaza de Armas, una autèntica meravella i una de les més ben conservades de Sud Amèrica.

Peru Peru

Com visitar Trujillo en un dia?

Si només teniu un dia per vistar-ho com nosaltres, tranquils, és possible veure-ho tot. Això sí, no podreu fer-ho pel vostre compte, haureu de contractar un tour. Tot i que ja sabeu que som poc fans d’aquesta classe d’excursions, en aquest cas, no teníem alternativa si volíem fer-nos una idea del que és Trujillo i el seu entorn.

Arribem a la ciutat ben d’hora al matí, després d’un viatge nocturn d’autobús. Després d’esmorzar, visitem la plaza de Armas pel nostre compte i a les 11 ens plantem a l’oficina de l’hotel Colonial per fer el tour (55 soles per cap amb transport, guia i entrades incloses). Som un grup d’unes 10 persones i tenim una guia molt simpàtica. Primer, ens porta a les Huacas del Sol i de la Luna i ens deixa una hora per vistar el museu. Després ens porta a la Huaca de la Luna i ens en fa una explicació exhaustiva. Hora de dinar al centre de Trujillo i enfilem cap a Chan Chan. Primer parem a la Huaca del Arco Iris, un petit temple i, després arribem al palau de Chan Chan, l’únic visitable. El dia acaba a Huanchaco, un poble coster al que no li vam acabar de trobar cap gràcia (potser era el cansament i pensar que ens esperava un altre bus nocturn per arribar a Lima)!

 

Potser també t’agrada

2 comentaris

Perú explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 14/09/2017 at 4:18 pm

[…] cada hora, però al final sembla que el centre i les zones turístiques són molt segures. Fem un tour organitzat d’un dia per Trujillo i la visita als temples Huaca del Sol y de la Luna és súper interessant, perquè veiem antigues […]

Respon
Visitar Potosí sense anar a les mines | WeTravel.cat 25/10/2017 at 6:30 pm

[…] de cases de color ocre. No espereu la paleta de colors vius d’altres ciutats colonials com Trujillo a Perú o Granada a Nicaragua, ni el blanc impolut que tenen els edificis a Sucre. És un ciutat hostil […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada