Home Perú 2 dies pel Valle Sagrado en cotxe

2 dies pel Valle Sagrado en cotxe

escrit per WeTravel 03/04/2017

Sempre ens ha agradat viatjar en cotxe. Ens dóna la llibertat de poder parar quan i on volguem i estar-nos-hi tant temps com ens vingui de gust sense necessitat d’estar pendent dels horaris del transport públic o de seguir el ritme d’un grup organitzat. Però mai ens haguéssim imaginat que treuríem tant de partit al cotxe que lloguem a Cusco per dos dies per visitar el Valle Sagrado . Tant per la quantitat de llocs que ens dóna temps de visitar com per les persones que hi hem conegut.

Peru

Dia 1: mercat a Urubamba, laboratori de Moray, Salineras de Maras i festa a Ollantaytambo

El primer dia de lloguer de cotxe decidim anar cap a la zona oest del Valle amb l’objectiu de visitar Moray i les Salineras bàsicament i també algun altre jaciment inclòs a l’entrada del Valle Sagrado. Al final, però, a causa de la gent que coneixem pel camí, acabem començant la nostra ruta Urubamba i l’acabem a Ollantaytambo.

Mercat a Urubamba

Comencem el dia visitant el mercat d’Urubamba amb dues germanes que recollim fent autostop. No és un mercat turístic, és un mercat autèntic on hi arriben habitants de tots els pobles del voltant, molts d’ells amb vestits tradicionals i que només parlen i entenen el quechua. Molt recomanable. El mercat és dos dies a la setmana, els dimecres i els divendres (comproveu-ho per si ha canviat!).

Peru

Laboratori de Moray

La següent parada del dia és el laboratori de Moray. Aquí és on els inques van crear un sistema de cultiu per provar quin producte era millor plantar a cada alçada. El que van descobrir aquí ho van implantar a tots els pobles que van anar fundant a continuació, on el conreu en terrasses era molt habitual.
Peru

Salineras de Maras

Les Salineres no queden lluny de Moray i és un dels llocs més fotogènics del Valle Sagrado. Són allà des del temps dels inques i no han deixat mai de funcionar. Van crear un sistema de piscines per conduir l’aigua salada de la muntanya cap a la vall i poder extreure’n la sal amb un sistema d’assecat. A dia d’avui se segueix extreient seguint aquesta tècnica artesanal i dóna feina a totes les famílies de la zona.

Peru

Festa a Ollantaytambo

Gràcies a conèixer la Sinaí i el David a Maras, arribem fins a Ollantaytambo, un poble conegut per les ruïnes que té, però també per conservar encara dins del nucli edificacions inques. Nosaltres teníem previst visitar-lo tornant del Machu Picchu, però no dubtem en avançar la visita quan els dos mexicans ens expliquen que s’hi celebra festa grossa. És una oportunitat única per veure diferents comunitats amb els seus millors vestits de gala. Llàstima que quan hi arribem ja s’està acabant la festa, però tot i així val la pena el temps que compartim amb aquests nous amics.

Peru

Dia 2: Tambomachay, Pukapukara, Qenqo, Sacsaywaman i Pisaq

Tambomachay, Pukapukara, Qenqo i Sacsaywaman són els jaciments coneguts com el City Tour per la seva proximitat amb Cusco i també estan inclosos a l’entrada del Valle Sagrado. Una manera de visitar-los és agafar un bus fins a Tambomachay, el més llunyà, i llavors anar tornant cap a Cusco i parant als següents. Nosaltres decidim fer el mateix, però amb el nostre cotxe i incloure Pisaq al final (a una hora).

Tambomachay

És el jaciment més llunyà a la ciutat i és una de les fortaleses de Cusco. La seva característica principal és l’aigua. Té una zona d’aigües que servia per depurar-se abans d’entrar a la ciutat, però el més sorprenent és l’arquitectura hidràulica que van dissenyar els inques. Van desviar l’aigua per fer-la arribar fins aquí i ens van crear dues cascades que rajen exactament la mateixa quantiat d’aigua. És a dir, si es posa una ampolla a cadascuna d’elles, tarden el mateix temps a omplir-se.

Peru

Pukapukara

Està just davant de Tambomachay i es tracta d’una altra de les fortaleses per a la defensa de Cusco. Literalment, el seu nom en quechua significa fortalesa roja, pel color que agafen les pedres quan es pon el sol. És ràpid de visitar.
Peru

Qenqo

Seguint la mateixa carretera s’arriba a Qenqo. Significa laberint i és un lloc de sacrifici i momifiació. Aquí s’hi feia tot el procés de momificació i hi havia 19 altars on es col·locaven les mòmies; drets si tenien un càrrec important i en posició fetal si no. Era important tornar a la la Pacha Mama tal i com havien vingut. El laberint té una forma sinuosa, com la d’una serp, que és el símbol de l’Uco Pacha, el món per dins, és a dir, el món dels morts. Però tot el jaciment té forma de puma, que és el símbol pel Kai Pacha, el món d’ara. A més, al jaciment també hi ha representat un Cóndor, el símbol pel Hanan Pacha, que és el món dels Déus. Qenqo és un jaciment molt interessant i que té moltes claus per entendre part de la cultura inca. Us recomanem que contracteu un guia a l’entrada si voleu entendre 100% el que veieu. A nosaltres ens va cobrar 15 soles tots dos.

Peru

Sacsaywaman

Sacsaywaman és el jaciment inca més proper a Cusco. És una fortalesa cerimonial que va ser construïda en la màxima esplandor de l’imperi inca. Aquí s’hi pot veure la major obra arquitectònica dels inques amb pedres gegants i amb més de 10 angles. En aquest lloc és on els inques adoraven el sol i a dia d’avui encara s’hi fa l’Inti Raymi, una celebració pel solstici d’hivern el 24 de juny. Tot i que l’espai és espectacular, només és el 20% del que va ser, ja que durant la conquista espanyola van aprofitar moltes de les pedres que formaven la fortalesa per a la reconstrucció de Cusco. Nosaltres vam visitar aquest jaciment amb un guia, però no va complir les nostres expectatives. Creiem que per un lloc tan interessant com aquest val la pena comptar amb un bon guia per entendre bé tot el que significa.

Peru

Pisaq

Per arribar a Pisaq des de Cusco cal conduir una hora i quart. Pisaq és una població inca amb orígens preinques on van viure-hi unes 6.000 persones i on s’hi han trobat unes 5.000 tombes. De fet, són les tombes el que fan relament singular aquest lloc. El cementiri està fent dins de la muntanya i situat en direcció est. Això vol dir que està encarat al Sol i dins de la Pacha Mama, dos dels elements més importants pels inques. D’aquesta manera, volia dir que quan es morien tornaven a la panxa de la mare (Pacha Mama) i ho feien mirant al pare (Sol). A més, els quechuas havien estudiat que fos un lloc fresc que mantigués bé els cossos perquè hi bufa molt el vent. A la visita també veiem les terrasses de cultiu, n’hi havia una per família i cadascú conreava un producte diferent que després podien intercanviar. Tot això i més ens ho explica en Felipe, el millor guia que hem tingut mai (per 20 soles tots dos), que ens convida a acabar la visita amb una ofrena a la Pacha Mama.

Peru

Informació útil

Entrades Per visitar tots els atractius turístics del Valle Sagrado (14 en total) cal comprar una entrada de 130 soles. La venen a qualsevol dels jaciments arqueològics i té vigència per 10 dies. Si no teniu prou temps per visitar-ho tot, podeu adquirir-ne una altra per 70 soles que us dóna dret a visitar els atractius del City Tour. L’entrada a les salineras de Maras és l’única que no està inclosa i val 10 soles.

Transport Nosaltres vam llogar el cotxe a Cusco a l’empresa Quillacar rental. El lloguer ens va costar 50 dòlars al dia. Era una oferta que tenien per conduir una pickup, el cotxe utilitari costava 60 dòlars.

Potser també t’agrada

4 comentaris

Ruta de 25 dies per Perú | WeTravel.cat 15/06/2017 at 4:38 am

[…] Rutes […]

Respon
On dormir a Perú? | WeTravel.cat 14/09/2017 at 4:19 pm

[…] Rutes […]

Respon
Piedras Rojas i Lagunas Altiplánicas: encara estem a la Terra? | WeTravel.cat 01/11/2018 at 9:22 am

[…] Dificultat i sensaciones: És un tute de de trajecte, més de dues horas per arribar a Piedras Rojas, però realment és el TOP d’aquest tour i un dels millos tours de San Pedro de Atacama. El paisatge que es pot veure allà, les llacunes i les flamencs fan un tour molt complet que repetiriem amb els ulls tancats. Aneu en compte a l’hora de reservar-lo perquè hi ha agències que l’ofereixen més barat, però no incloueu Piedras Rojas i, per nosaltres, és l’estrella del tour.  S’arriba a més de 4.000 metres d’alçada, així que aneu en compte si fa pics dies que sou per la zona i no veniu d’altres llocs en alçada com el Salar d’Uyuni o Cusco. […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada