Home Perú La vida quotidiana al Valle Sagrado en 4 històries

La vida quotidiana al Valle Sagrado en 4 històries

escrit per Cris 25/03/2017

Com és la vida de la gent que viu i que passa pel Valle Sagrado? Juntament amb Cusco i el Machu Picchu és l’indret més visitat de Perú. És un lloc amb molta història que va ser el centre de l’imperi inca i té desenes de jaciments inques per visitar, però i la gent que habita la zona? Com és? Hem tingut la sort de conèixer una mica més d’aprop 4 històries personals molt interessants.

Peru

1. Les germanes que van al mercat d’Urubamba

La Delia i l’Alicia són germanes i cada setmana van al mercat d’Urubamba amb les seves nenes. Hi fan la compra per tota la setmana i revenen alguns productes al seu poble. És més barat diuen! Viuen a mitja hora d’Urubamba i no tenen cotxe. Per estalviar-se uns soles, fan autostop. No teníem intenció de visitar Urubamba, però ens hem ofert a portar-les fins allà amb el cotxe que hem llogat enlloc de deixar-les a mig camí i que haguéssin de buscar un altre transport per arribar al mercat. A canvi, ens han fet una passejada per les parades i ens han convidat a dinar. Genial!

Peru

2. La recol·lectora de sal

La Marina va comprar dues de les piscines de les Salineras de Maras fa 30 anys quan es va casar. Des de llavors, cada dia treballa de sol a sol recol·lectant sal. Té una feina dura. Ella s’encarrega de picar la sal i posar-la als sacs i els homes, de pujar els sacs fins el punt de recollida. És el principal ingrés  econòmicde la seva família i es pot permetre estar sense treballar durant els mesos de pluja, quan no es pot extreure sal. Normalment plega a les 5 i llavors ha de caminar mitja hora i agafar un colectivo fins a casa. Quan arribem nosaltres, és l’única que queda a les salineras treballant i li preguntem si podem fer-li una foto. Ella ens contesta que no té cap problema si li donem “una propinita“. En Carles, molt hàbil, li diu que què li sembla si l’ajuda i després la portem a casa. Dit i fet. Quan la deixem al seu poble, és ella la que ens vol pagar “una propinita” per haver-la portat! Màgic!

Peru

3. El guia de Pisaq

En Felipe ens ha introduït a la cultura inca (o quechua com li agrada dir-ho a ell) com no ho ha fet cap més guia. L’hem trobat a l’entrada de Pisaq, un dels jaciments arquelògics del Valle Sagrado. Només quedava una hora i mitja perquè tanquéssin i ell ja estava apunt de marxar. Fa 20 anys que es dedica al servei de guiatge i no necessita treballar fins al final. S’ha fet un nom i acostuma a tenir grups cada dia que li paguen força bé. Amb nosaltres fa una excepció perquè li demanem que es cobri només 20 soles. Com que li agrada la seva feina no vol que marxem d’allà sense entendre el jaciment, accepta el nostre preu. Ell ens explica la importància de la Pacha Mama pels quechuas i tradicions que s’han passat de generació a generació i han arribat fins als dies d’avui. Amb ell, fem la primera ofrena a la Pacha Mama. Espiritual!

felipe

4. Els mexicans viatgers

La Sinaí i en David són dos mexicans que han arribat a Perú amb la idea de pujar al Machu Picchu caminant, però no saben que cal reservar el trekking amb temps. De totes maneres han trobat una manera d’arribar-hi per un camí alternatiu. Mentre fan temps trobar-se amb un altre amic per fer la ruta, arriben a les salineras de Maras amb transport públic. Han fet el camí d’anada, però ara no volen fer la tornada fins a l’encreuament on han d’esperar el colectivo. Ens troben a l’arparcament amb la Marina i ens pregunten si els podem portar. Cap problema. Al cotxe pugem la Marina, una amiga seva, els dos mexicans i nosaltres. La Sinaí i en David ens expliquen que tornen a Ollantaytambo, on estan allotjats i on hi ha una festa tradicional. Festa tradicional? Els diem que no es preocupin que els portem fins al poble. No ens volem perdre la festa! 😉 En David marxarà de Perú al cap de pocs dies però la Sinaí i l’altre amic (l’Àlex) els tornarem a trobar a Ollantaytambo al cap d’uns dies i amb ella compartirem el tour del Salar d’Uyuni a Bolívia. Sense buscar-ho acabem de fer un nous amics! Fantàstic!

Peru

Creiem que aquestes 4 històries reflexen molt bé la vida del Valle Sagrado. Cada dia, centenars de dones com la Delia i l’Alicia van als mercats de la zona a comprar provisions per a tota la setmana. El 90% de la població de Maras es dedica a la recol·lecció de sal com la Marina. I, per suposat, el turisme és un dels altres protagonistes del Valle. Cada dia, desenes de guies com en Felipe ensenyen els diferents jaciments arqueològics a milers de turistes com la Sinaí i en David.

Realment, una de les coses que més ens agrada de viatjar és conèixer gent. Tard o d’hora sempre ens trobem amb alguna d’aquestes històries que us hem explicat, però mai haguéssim dit que en poguéssim recopilar 4 amb només els dos dies que vam recórrer el Valle Sagrado en cotxe.

Potser també t’agrada

1 comentari

2 dies pel Valle Sagrado en cotxe | WeTravel.cat 04/04/2017 at 4:36 am

[…] Sempre ens ha agradat viatjar en cotxe. Ens dóna la llibertat de poder parar quan i on volguem i estar-nos-hi tant temps com ens vingui de gust sense necessitat d’estar pendent dels horaris del transport públic o de seguir el ritme d’un grup organitzat. Però mai ens haguéssim imaginat que treuríem tant de partit al cotxe que lloguem a Cusco per dos dies per visitar el Valle Sagrado . Tant per la quantitat de llocs que ens dóna temps de visitar com per les persones que hi hem conegut. […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada