Les illes Galàpagos són úniques, increïbles, tenen una biodiversitat exclusiva i creiem que tothom hauria de tenir l’oportunitat de visitar-les, almenys, un cop a la vida. Però són cares. Per veure les parts més remotes i algunes de les espècies cal pagar un creuer com el que vam fer nosaltres o algun dels tours diaris que organitzen les agències. De totes maneres, hi ha activitats i parts de les 3 illes principals (les habitades) que es poden visitar sense pagar (quasi) ni un duro.
Illa Santa Cruz
1. Perdre’s per Tortuga Bay
S’hi pot arribar caminant des del poble en una hora. No hi ha accés a per a vehicles a motor ni bicicletes. Cal registrar-se a l’entrada del parc, però és totalment gratuït. S’hi arriba resseguint un caminet envoltat de vegetació típica de la zona i, primer trobareu la Playa Brava. Com el seu nom indica no us hi podeu banyar, però el seu voltant està ple d’iguanes marines! A l’extrem, just abans d’arribar a la següent platja, hi ha una piscina natural ideal per fer snorkel i veure peixos de colors. Passat les roques que protegeixen la piscina, si us hi fixeu bé, podreu veure els caparrons de les tortugues que surten de l’aigua a respirar. Malauradament està prohibit nedar en aquesta part; hi ha vigilants del parc que et cridaran l’atenció si ho intenteu. Més endavant de la piscina, seguiu el camí i esquiveu les desenes d’iguanes que hi ha a la sorra i trobareu Playa Mansa. Una platja molt tranquil·la rodejada de manglars. Si feu snorkel per la vora dels manglars és més probable que hi veieu més tortuguetes.
2. Nedar entre Las Grietas
Per arribar-hi l’únic que haureu pagar és el taxi aquàtic que creua el port (1 dòlar per persona). Simplement heu de dir-li al capità que us porti a l’altra banda per anar a las Grietas i ell ja sabrà on us ha de deixar. Un cop a terra, només cal que seguiu les indicacions. Primer, a 10 minuts, trobareu la Playa de los Alemanes, ideal per fer una capbussada si la calor apreta. Seguint, passareu per una zona d’extracció de sal i en 10 minuts més sereu a Las Grietas. Es tracta d’un túnel de lava format fa milions d’anys que connecta amb el mar. Té més de 10 metres de profunditat i un parell de quilòmetres de llarg. L’aigua és súper cristalina i bastant freda! (si hi aneu entre gener i juny hauria d’estar més calenta). A més, és una barreja d’aigua salada, que es filtra des del mar, i dolça de pluja, que hi arriba des de la part alta. Nedar entre aqeustes parets altíssimes i veure-hi peixos de mil colors és una experiència única. Llàstima que just abans d’anar-hi la nostra Gopro es va espatllar!
3. Visitar l’Estació Científica Charles Darwin
És una estació de recerca biològica on hi treballen científics de tot el món per preservar la biodiversitat de les Galàpagos. S’hi pot arribar amb una caminada de 15 minuts des del poble de Puerto Ayora i l’entrada és gratuïta. S’hi pot veure tastet del què significa Galàpagos i les espècies per amenaçades, les tortugues gegants i les iguanes.
4. Divertir-se al Mercat del Peix
Passejar pel passeig marítim de Puerto Ayora i topar-se amb el mercat del peix és tota una troballa! No només pel peix fresc (i les llagostres) que podeu comprar-hi sinó també per l’espectacle gratuït que podeu veure-hi. Pelicans i lleons marins amb nom esperant la seva ració de peix! I no són els únics animals amb nom de les illes. Aquí us en presentem més.
5. Menjar llagosta al carrer
Pregunteu al vostre hostal o hotel per los kioskos. A partir de la tarda diferents restaurants d’un carrer posen les taules a fora i tallen el trànsit. Passegeu per la zona, trieu la vostra llagosta i demaneu-la com la voleu; a la brasa, encrostada o amb salsa de coco. Depenent de la mida pagareu un preu o un altre. Podeu menjar llagosta fresca a partir de 6 dòlars. No us perdeu el pop. Simplement deliciós!
Illa San Cristóbal
6. Pujar al Cerro Tijeretas
És un bon mirador de l’illa de San Cristóbal. S’hi arriba caminat des del poble i té bones vistes de la zona nord de l’illa i del poble de Puerto Baquerizo. De camí hi trobareu el centre d’interpretació de l’illa que us donarà una idea més acurada del que són les Galàpagos i el seu ecosistema. Just a sota del mirada i ha una caleta de roques molt xula per fer snorkel. Si teniu sort, hi trobareu algun lleó marí juvenil amb ganes de jugar. Aquí en Carles va tenir un del seus moments tops d’aquest viatge quan va nedar durant 2 minuts amb un lleonet que feia voltes i li tirava bombolles! Ah, no us oblideu d’observar les tijeretas, els ocells que tenen els nius en aquest turonet.
7. Gaudir de la platja de Punta Carola
És el complement ideal després del Cerro Tijeretas. S’hi pot arribar resseguint el camí que baixa del turó. Hi trobareu alguns altres miradors, un d’ells amb una estàtua de Charles Darwin. És una platja amb el far de punta Carola al fons on hi viu una colònia de lleons marins força gran. No us oblideu l’equip d’snorkel si també voleu veure´ls nedant i topar-vos amb tortugues mentre feu moure les aletes. El millor moment per anar-hi és a la tarda, quan els lleons tornen de pescar i quan podreu veure-hi una de les millors postes de sol de les illes.
8. Passejar per Puerto Barquerizo a la recerca de lleons marins
San Cristóbal és l’illa dels lleons marins. És fàcil trobar-los a la platja i nedant al costat de la costa, però també els trobareu descansant a les escales del port o als bancs del carrer. Fer una passejada pel poble a la recerca d’aquests animalons en el lloc més inesperat és un de les coses gratuïtes i més divertides que podeu fer a les Galàpagos.
9. Enamorar-se dels lleons marins a La Lobería
El seu nom ja ho diu tot. És territori de lleons marins i ens deixen estar-hi a nosaltres. Una de les colònies més grans de les illes viu en aquesta platja de San Cristóbal. Aquí hi trobareu lleons a la sorra, a l’aigua i, fins i tot, descansant sota l’ombra dels arbustos. Si hi aneu entre setembre i octubre tindreu l’oportunitat de veure cries recent nascudes o, fins i tot, de presenciar un part, com vam tenir la sort de veure nosaltres! Hi podeu anar caminant des del poble. Són uns dos quilòmetres i mig. També podeu pagar un taxi, per 4 o 5 dòlars us hi portaran. Ah! No us deixeu les ulleres ni les aletes, també és un bon lloc per veure peixos i tortuges marines.
10. Fer una excursió a la Galapaguera i Puerto Chino
Surt a compte si pots compartir un taxi (25 dòlars anar i tornar). La Galapaguera és un centre d’interpretació amb tortugues gegants en semi llibertat. Si visiteu la zona del Chato a Santa Cruz ve a ser bastant similar, ja que tot i que hi ha espècies diferents costa molt de veure les diferències si no en som experts. Puerto Chino és una platja de sorra blanca ideal per passar-hi una estona de relax. Hi trobareu alguns lleons marins descansant a les ombres i alguns piqueres de pates azules al mirador de la platja.
Illa Isabela
11. Fer snorkel al port
A la parada a l’Illa Isabela durant el creuer, ens van anul·lar una de les activitats per mal temps. Enlloc de pujar al volcà Sierra Negra vam fer snorkel al port de Puerto Villamil. Ens hagués agradat veure els vistes que hi ha des de dalt de tot del volcà, però canviar-ho per aquell snorkel on ens vam trobar envoltats de tortugues, no va estar del tot malament! Si visiteu l’illa i teniu un temps mort no dubteu a posar-vos a l’aigua a nedar entre tortugues. Va ser la nostra primera experiència amb tortugues i no l’oblidarem mai!
12. Passejar per Puerto Villamil
Diuen que la capital d’Isabela mantè l’essència que havien tingut els pobles de les Galápagos i que segurament podem fer-nos una idea de com eren Puerto Ayora o Puerto Barquerizo fa 30 anys. Encara hi ha carrers sense asfaltar i les cases estan fetes amb costruccions bàsiques. Passegeu sense rumb i perdeu-vos pels carrerons on encara hi trobareu gent gran fent-la petar i nens jugant a pilota.
13. Esquivar les iguanes marines a la platja
Des del centre del poble, arribeu a la platja i comenceu a caminar. Veureu que de seguida haureu de començar a esquivar iguanes marines. Isabela és coneguda per la gran quantiat d’iguanes que hi viuen. És una espècie endèmica i és l’únic llangardaix modern d’hàbitat marí. Quan surt de l’aigua busca alguna roca volcànica on passar desaparcebut i només us adonareu de la seva presència quan el sentiu rebufar. És la manera que té d’eliminar l’excès de sal del seu cos. La quantitat d’iguanes en aquesta platja és tran gran que fins i tot hi tenen un carrer dedicat: l’iguana crossing.
14. Visitar el centre de criança de tortugues gegants
Si pugueu per l’iguana crossing passareu una zona d’aiguamolls on s’hi poden veure alguns flamencs i un camí de fusta us portarà fins al centre de criança de tortugues gegants. Forma part de l’Estació Científica Charles Darwin, però està especialitzada només en la reproducció de les tortugues de l’illa Isabela. Segueixen un procès estricte que monotoritzen fins que tenen un 6 o 7 anys i ja les poden alliberar per repoblar els volcans de la zona, el seu hàbitat natural.
15. Coses que ens van quedar pendents
A Isabela, ens hagués agradat anar a Muro de las Lágrimas, una paret amb molta història que van construir els presos que Equador enviava en aquest punt tan remot del país.
A San Cristóbal ens va faltar temps per passar una estona a Playa Mann, la més propera al poble, també plena de lleons marins.
1 comentari
[…] fins al cap de 3 dies. Perfecte. Dedicarem aquest temps a explorar l’illa tranquil·lament per lliure fent activitats (quasi) gratuïtes. Bàsicament, el dia 2 anem a Tortuga Bay, fem una volta pel passeig de Puerto Ayora i arribem fins a […]