Per ser una cholita t’han de sobrar uns quilets, tenir el cabell llarg per poder-te fer trenes i ser de caderes grosses per poder tenir mooolts fills. Vendre papas al mercat de la Paz és un extra i sumes punts per cada varietat diferent que tinguis a la parada. Chullo negro, tunta blanca, kamara, icari... fins a 400 varietats de patates es poden trobar a Bolívia. Les cholitas que venen al Mercat Rodríguez es coneixen com a caseras i per les bolivianes són com una segona mare a qui mai se li pot fer el salt. Sempre s’ha de comprar a la mateixa, així t’assegures que quan li demanis alguna cosa, ella farà tots els possibles per aconseguir-te el millor producte.
Si ets home, al Mercat de la Paz només t’hi passejaràs a la recerca d’una cholita amb qui compartir la resta de la teva vida. A part que porti una faldilla llarga ben bonica i un bon barret de copa… Sí, sí, ho heu llegit bé. Fem un parèntesis explicatiu. (Els barrets es van introduir a Bolívia durant el segle XIX, en un afany dels homes d’assemblar-se als europeus, però com que els bolivians, en general, són capgrossos, van abandonar els barrets, que van acabar aprofitant les seves dones. Ara s’han convertit en tot un símbol identitari de les cholitas. Si el porten centrat vol dir que estan casades; a un costat, divorciada, soltera o vídua; i al darrera, en una situació amorosa complicada) Tanquem el parèntesis. Dèiem que les cholitas han de portar una faldilla llarga ben maca i un bon barret, però el més important és com tinguin els bessons. Sí, ells busquen una dona forta i els bessons són el millor indicatiu. Si trobes la teva mitja taronja hauràs de tirar-li pedretes, ella marxarà perquè la persegueixis i, si ho té molt clar, t’ensenyarà el bessó com a mostra que va de debò.
Si no tens sort sempre podràs anar al Mercat de les bruixes de la Paz, un dels més emblemàtics de la ciutat. Allà trobaràs remeis per a tot! Si fa més de dos anys que ets solter, pots recórrer al Sígueme, sígueme, uns polvos que s’han de bufar a l’esquena de la noia que t’interessi i farà que caigui al teus peus. Pels que tenen algú que no saben com treure’s de sobre existeix la pòssima contrària, un replent que aparta a tot aquell que no interessa. I per als casats amb problemes, hi ha l’anemenat castigador, amb només unes gotetes al cafè faràs que la teva parella es converteixi en el teu esclau
Però no només hi ha remeis pels mals d’amors. Els bolivians són molt supersticiosos, com els cucuchupas de Cuenca, a Equador. A les parades del mercat de les bruixes trobareu caixetes amb pocions i rituals per a diferents motius (nova feina, cotxe nou, bon embaràs, bona collita, etc). Un dels rituals més seguits és el de casa nova. En aquest cas cal fer una ofrena a la Pachamama (molt adorada pels bolivians). Quin tipus d’ofrena? Doncs ni més ni menys que una llama, un cadàver de llama bebè, per ser exactes. Que on es troba? A qualsevol de les parades del mercat de les bruixes en veureu de penjades. Ens han assegurat que totes han tingut una mort natural, una condició imprescindible per donar-la com a ofrena a la Pachamama. Com es fa l’ofrena? Només cal enterrar-la al terreny de la casa, una manera de demanar permís a la Pachamama per construir i d’assegurar-se que les feines aniran bé.
I per últim, tot bon bolivà ha d’anar acomanyat d’ amulets. Per exemple, la tortuga t’assegura salut i una llarga vida, el símbol de la pachamama protegeix la família i la granota et dota d’intel·ligència. Nosaltres ens hem assegurat de no marxar del mercat sense el cóndor, el protector dels viatges!
Què més fer a la Paz?
- Free walking tour. No segueix al peu de la lletra la filosofia dels free walking tours, perquè segons ens van explicar, els van obligar a fixar un preu per constituir-se com empresa. Però Red cap walking tours ofereix un tour per 3 dòlars que et donarà una idea dels punts princiapls del centre de la citutat. Surten cada dia de la Plaza San Pedro a les 11 del matí i a les 2 de la tarda. Us explicaran la història de la presó de la Paz, amb una de les històries més fascinants, després, us portaran al mercat Rodriguez i al mercat de les bruixes. Seguireu la ruta fins a l’església i la plaza San Francisco i la plaza Murillo i acabareu el tour a un bar de tota la vida. Una ruta molt completa per un matí rodó a la ciutat sense haver de preocupar-te de localitzar els principals punts turístics.
- Lluita cholitas. Nosaltres no vam tenir temps d’anar a cap, però un dels atractius turístics a la Paz són les lluites de cholitas. Vestides tradicionalment, aquestes dones fan acrobàcies sobre el ring, un espectacles que els que han vist, diuen que no s’oblida.
- Ruta dels Telefèrics. Un dels altres atractius de la Paz són els seus telefèrics. Sense aquest transport, la comunicació en una ciutat construïda entre valls i muntanyes seria molt complicada. Pugeu al telèferic i arribeu a El Alto per unes vistes de les ciutat i dels Andes espectaculars.
- Visiteu un aiatiri o un chaman. Si creieu en les supersticions, el mercat de les bruixes està ple d’aquests personatges. Els aiatiris sóm metges aimares que llegeixen el futur amb les fulles de coca i els chamans us donaran tot tipus de remeis per curar tot tipus de mals.
1 comentari
[…] mica fantasiós per part de les dues noies que el fan, però que ens obre camí per poder recórrer la Paz i els seus mercats amb més coneixement. Als mercats coneixem la Marta i la seva botiga d’amulets, que después […]