Home Catalunya La Seu d’Ègara per lliure

La Seu d’Ègara per lliure

escrit per Cris 10/05/2019

És un conjunt monumental únic a Europa i l’únic exemple visigot (segles V-VIII) a l’Europa Occidental que conserva decoració pictòrica. Però a les esglésies de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere no només hi trobem l’herència visigòtica, també hi ha exemples d’elements romans, romànics i moderns. Aquesta joia es troba a Terrassa, a tocar de Barcelona ha iniciat la cursa per convertir-se en Patrimoni Mundial de la UNESCO. De moment, ha superat el primer pas i ja apareix a la llista indicativa. Per això et volem donar tots els detalls sobre com visitar la Seu d’Ègara per lliure.

La Seu d'Ègara a Terrassa - wetravel.cat

El conjunt està compost per 5 elements:

  • El museu: edifici d’entrada al recinte pertanyent a l’antic baptisteri i catedral, on hi ha restes romanes i la piscina baptisterial, entre d’altres.
  • L’exterior: sobretot davant de Santa Maria hi torbem mosaics romans, però tot el terra està senyalitzat per entendre el traçat dels diferents elements que s’hi han anat construint al llarg del temps. Podeu veure-ho representat en aquest mapa.
  • L’església de Santa Maria. Antigament va ser catedral i ara és el temple més gran del conjunt.
  • L’església de Sant Miquel. És l’exemple que ha sofert menys modificacions i que ens permet entendre millor com eren els temples visigòtics.
  • L’església de Sant Pere. Tradicionalment va ser l’església del poble i conserva un retaule en pedra únic a Europa.

A continuació, us detallem les característiques de cadascun dels temples perquè sàpigueu com visitar la Seu d’Ègara per lliure.

Santa Maria

Aquesta església va ser la catedral que el bisbe d’Ègara va fer construir quan a l’antiga Terrassa encara hi havia romans. Aquí encara s’hi poden veure detalls de mosaics romans del segle IV pertanyents a l’antiga basílica. Se sap que la catedral es va construir cap a l’any 450 i, tot i que manté part de l’estructura, l’actual església té molts elements romànics, com unes pintures murals molt ben conservades, a part de les pintures visigodes que decoren l’absis. També hi ha un retaule gòtic de Lluís Borrassà de gran valor.

Santa Maria a la Seu d'Ègara a Terrassa - wetravel.cat

Sant Miquel

És l’església que es manté més intacta de les tres i diríem que la més imprescindible quan es visita la seu d’Ègara per lliure. Va ser concebuda com una església funerària i és la que conserva les pintures murals que fan de la Seu d’Ègara un conjunt tan singular a Europa. A l’absis, conserva pintures murals amb la representació dels apòstols.

Sant Miquel a la Seu d'Ègara a Terrassa - wetravel.cat

Sant Pere

Va ser construïda com l’església del poble de Sant Pere, ara barri de Terrassa. La catedral i l’església funerària eren principalment freqüentats per les autoritats i el bisbat d’Ègara va construir aquesta tercera església pensant en el poble. La major singularitat d’aquest temple és el retaule mural, una obra única a Europa. Es tracta d’un mur d’obra esculpit, força inusual en l’art medieval i sense exemples comparables a Catalunya, Europa i el món.

Pintures de Santa Maria a la Seu d'Ègara - wetravel.cat

Informació pràctica

  • En aquest enllaç podeu torbar informació més detallada de les tres esglésies.
  • El recinte obre de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30h i de 16 a 19 h; i diumenges, d’11 a 14 h. L’entrada costa 4 euros.
  • Vam descobrir la Seu d’Ègara durant la nostra ruta per Terrassa pel blog de Barcelona és molt més, on també vam visitar diferents edificis emblemàtics del modernisme a la ciutat. Molt recomanable completar la visita a la Seu amb el modernisme.

Potser també t’agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada